Een “Regionaal Natuurpark” is een identiteit, een aantrekkelijkheid, een kwaliteit van het milieu en de leefomgeving van zijn inwoners.
Het Regionaal Natuurpark Périgord-Limousin kreeg zijn label op 9 maart 1998 en werd op 24 augustus 2011 voor 12 jaar verlengd.
Het bestaat uit 74 gemeenten, met een oppervlakte van 1.800 km² en departementen: Dordogne (43 gemeenten) en Haute-Vienne (31 gemeenten)
Het actieterrein heeft onder meer betrekking op 4 hoofdgebieden:
Hiking
De Périgord-Limousin, met de diversiteit van zijn landschappen en zijn talrijke wandelpaden, is bijzonder geschikt voor wandelingen in al zijn vormen: te voet, te paard, begeleid door pakezels, met de mountainbike en zelfs met de spoorfiets! Veel structuren bieden activiteiten of verhuur van uitrusting aan voor een reizende ontdekking van het gebied.
Vind alle informatie op de departementale websites: www.dordogne-perigord-tourisme.fr/sommaire/randonnee.htm(externe link)of www.randonnee-hautevienne.com(externe link)
Meer dan 2.000 km gemarkeerde korte wandelpaden verspreid over het grondgebied van het Regionaal Natuurpark Périgord-Limousin kunnen te voet, per mountainbike of te paard worden verkend. De gidskaarten vindt u bij de plaatselijke VVV-kantoren of op de websites van de 2 departementen voor de routes vermeld in het Departementaal Plan voor wandel- en wandelroutes (PDIPR).
U vindt deze in de sector Saint Pardoux la Rivière, met de paden rond Château le Verdoyer, te koop bij de receptie
Natuurlijke omgeving
Périgord-Limousin profiteert van het label Regionaal Natuurpark vanwege zijn rijke flora en fauna, hier zijn enkele voorbeelden, dankzij de karakteristieke omgevingen van het gebied:
De heidevelden , die een grote rijkdom aan flora en fauna herbergen en in de 19e eeuw tot 32% van de oppervlakte van de Limousin besloegen, worden nu grotendeels "vervangen" door struikgewas en vervolgens bossen. De heidegebieden worden dus gedomineerd door heide en vormen vooral het laatste toevluchtsoord van opmerkelijke en specifieke fauna, waaronder de blauwe kiekendief en de Europese Nachtzwaluw.
Wetlands beslaan 2,6% van het grondgebied van het park, vooral in Limousin, waar het land ondoordringbaar is. Maar wees voorzichtig, deze omgevingen zijn in verval door het opgeven van traditionele praktijken en de aanleg van vijvers.
Wetlands zijn van groot belang voor het behoud van de watervoorraden van het gebied.
4 hoofdfasen: De natte weide, de megaphorbia (stroomrand), de natte bebossing en de vijver.
Bossen : In de Périgord-Limousin beslaat het bos 68.000 ha, of 37% van het grondgebied van het park. Dit zijn in wezen loofbossen, waarvan de belangrijkste soorten eiken en kastanjes zijn. Dit bosnetwerk is een echte biologische corridor voor veel grote zoogdieren.
Water is alomtegenwoordig in het park. Aan de kop van drie stroomgebieden ontspringen talrijke rivieren of doorkruisen het grondgebied (een tiental grote rivieren). Zij zijn degenen die de geboorte hebben gegeven aan de vele wetlands, die het merendeel van de vijvers en vijvers van het gebied bevoorraden en ook bijdragen aan een esthetisch aspect via watervallen, rozenkransen of putten.
Het grondgebied van het park is sinds de middeleeuwen het onderwerp geweest van de aanleg van een groot aantal kunstmatige vijvers, hetzij voor de visproductie, het vasthouden van water, of meer recentelijk voor vrijetijdsactiviteiten. In 2001 waren er 4712 waterlichamen die 2176 ha vertegenwoordigden (dat wil zeggen een maximale dichtheid van 6 waterlichamen per km2).
Gazons op de arme, steenachtige en droge bodems van kalkstenen heuvels. De lage, zelfs korte vegetatie wordt vaak min of meer overspoeld door doornige struiken, zoals jeneverbes of sleedoorn, die verspreide struiken vormen.
De grasoppervlakte van het park bedraagt ongeveer 530 ha, exclusief verdeeld in het zuidwestelijke deel van de Périgord-Limousin. Gelegen aan de rand van de valleien, zoals langs de Belle en de Nizonne, accentueren ze het landschap en kondigen ze het begin van het bekken van Aquitaine aan. Het Argentijnse plateau vormt een van de mooiste elementen van deze set.
Geologisch erfgoed : naast zijn grote biologische diversiteit herbergt het Regionaal Natuurpark Périgord-Limousin een uitzonderlijk geologisch erfgoed met een meteorietkrater rond Rochechouart waar specifieke rotsen voorkomen die impactieten worden genoemd, maar ook goudaders, kwarts, serpentijn... trekken zeer specifieke flora en fauna aan. Zonder Kaolien te vergeten, gebruikt bij de vervaardiging van het beroemde Limoges-porselein.